Cucina genovese - Genovai kaják

 2011.09.24. 11:19

 Liguria népének étkezési szokásai különböznek az általunk ismert olasz szokásoktól. Itt nem nagy divat a pizza és tésztazabálás. Különösen sok zöldséget és halat esznek és számomra ismeretlen hozzávalókat használnak.

Focaccia - első napjaimban tapasztaltam meg a genovaiak nagy szerelmét, ezt a kenyérféleséget, mely ízletes és laktató. Később rájöttem, hogy a focaccia kvázi pizzatészta olívaolajba áztatva és megfűszerezve. Finom és hízlaló.

Pesto - eddig se szerettem, ez után sem fogom. A pesto tipikus genovai szósz, mely főzés nélkül készül, az alapanyagai: bazsalikom, fokhagyma és fenyőmag (ami elég drága hozzávaló). ezeket összeturmixolják és tésztán tálalják. 

Minestrone - ez az étel mindenből készül, ami zöldség. Átmenetben van a leves és a főzelék között, de itt nem használnak lisztet habaráshoz, szimplán csak ledarálják a hozzávalókat és megfőzik. Ezekből készül: hagyma, bab, olívaolaj, fokhagyma, káposzta, gomba, cukkini, padlizsán, paradicsom, petrezselyem, oregánó, bors... stb. Megkóstoltam és finom volt, de nem enném minden nap.

 

Folytathatnám a felsorolást, de csak a legemlékezetesebbeket említettem meg. Az én családom kifejezetten egészséges ételeket készít, Bianca minden nap süt-főz a családra, néha pedig a nagymamához megyünk enni. Minden étkezésnél van saláta, a "főétel" adagai pedig kicsik. Ami számomra elég rossz, hogy nem nagyon esznek húst, de azt mondták, hogy majd télen többet fognak készíteni, mert nyáron csak könnyű, frissítő ételeket esznek (ez elég nagy ellentétben van a magyar szokásokkal...). Már nagyon várom a Tiramisu-t is, amit szintén csak télen készítenek. Sokszor csinálnak tengeri kütyüs szószt, tintahalkarikákat és rákos salátát, kezdem megszeretni.
Egy másik szokás, amit nem tudok megszokni, hogy reggelire mindig édes dolgokat esznek, csokis műzlit, édes péksütiket, brióst. Viszont ami pozitív számomra, hogy imádják a sajtokat úgy, mint én, és az elmúlt időben rengeteget kipróbálhattam, az igazi verhetetlen számomra a Gorgonzola, ami egy ízletes kéksajt és pirítósra kenve vagy pizzán eszik (quattro formaggi pizza).

Fura élményben volt részem egyik este, amikor leültünk enni a családdal, Rosa mondja: "anyu, nem kérek húst, de tudnál még adni egy kis zöldséget?" Ilyen nincs Magyarországon :)

Amit még meg kell említenem az az étkezések időpontja. Reggeli amikor felkelünk, természetesen kávéval indítják a napot. Ebéd csakis 12:30 és 13:30 között, vacsora pedig leghamarabb 19:30-kor, átlagosan 20 és 21 óra között, szigorúan. 

A bejegyzés trackback címe:

https://timigenovabanvan.blog.hu/api/trackback/id/tr833252681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása